کفشهای ما: همراهان سلامت ما
انتخاب کفش مناسب تنها یک جنبه زیبایی نیست؛ بلکه تأثیر قابل توجهی بر سلامت جسمانی انسان دارد. کفشها نقش اساسی در حمایت از ساختار بدن و حفاظت از پاها ایفا میکنند. انتخاب نادرست کفش میتواند منجر به مشکلاتی مانند درد پا، آسیب مفاصل، و حتی اختلالات ستون فقرات شود. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله به بررسی تاثیرات کفش بر سلامت بدن، و همچنین راهکارهای انتخاب کفش مناسب پرداخته خواهد شد. کفش، به عنوان وسیلهای که روزانه استفاده میشود، ارتباط نزدیکی با راحتی، عملکرد بدن، و پیشگیری از مشکلات سلامت دارد.
آنچه در این مقاله می خوانیم
- اهمیت کفش مناسب
- کفش مناسب چه ویژگیهایی دارد؟
- بررسی عوامل موثر در طراحی کفش
- معیارهای راهنمای انتخاب کفش سالم
- کفش مناسبت خانمها
- کفش مناسب آقایان
- کفش مناسب برای ورزش
- کفش مناسب دویدن
- کفشهای رسمی
- معیارهای انتخاب کفش مناسب
- نتیجه گیری
- پرسش و پاسخ
اهمیت کفش مناسب
انتخاب کفش مناسب برای سلامت و تندرستی کلی بسیار مهم است. کفش مناسب از پاهای شما محافظت می کند، وضعیت بدن را بهبود می بخشد، از آسیب دیدگی جلوگیری می کند و باعث افزایش راحتی شما در انجام فعالیت های روزانه می شود. پاهای شما، مانند سایر بخش های بدن، به محافظت نیاز دارند و زمانی که این نیازها نادیده گرفته شوند، ممکن است منجر به درد پا و حتی عوارض دیگری از جمله درد کمر و بروز میخچه در پا و احساس خستگی مداوم و… شود. انتخاب کفش مناسب برای پاهای خود بسیار مهم است و می تواند به شما کمک کند تا کیفیت کارهای روزانه خود را افزایش دهید و دچار مشکلات مختلف نشوید؛ بویژه مشکلات جسمانی پا مانند تاول، میخچه، پینه و بونیون (انحراف شست پا یا هالوکس والگوس که منجر به ایجاد برآمدگی در قسمت کناری و خارجی انگشت شست پا میشود). کفش مناسب همچنین خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند التهاب فاشیای کف پا (درد شدید نزدیک پاشنه پا) را کاهش میدهد.
کفش مناسب چه ویژگی هایی دارد؟
- کاهنده فشار روی کل بدن: کفش مناسب، هم ترازی طبیعی بدن را فراهم می کند و وضعیت بهتری را برای شما ایجاد می کند. این امر به کاهش فشار روی ماهیچه ها و مفاصل شما، به ویژه در ناحیه کمر، لگن و زانو کمک می کند.
- جلوگیری از انتقال ضربه به اندام: پوشیدن کفش مناسب همچنین با ایجاد ثبات و جذب ضربه، به کاهش خطر آسیب دیدگی کمک می کند. این امر به ویژه در طول فعالیتهای فیزیکی مانند دویدن، پیادهروی یا ورزشها، که در آن کفشهای نامناسب میتوانند باعث رگ به رگ شدن، کشیدگی و شکستگی شوند، حائز اهمیت می باشد.
- کاهش خستگی بدن هنگام فعالیت: کفش مناسب می تواند عملکرد کلی بدن شما را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد. وقتی کفش هایی می پوشید که برای فعالیت خاص شما طراحی شده اند، کارایی و راحتی شما را افزایش می دهد. پوشیدن کفش های راحت، فعالیت های روزمره را لذت بخش تر می کند. در هر حالتی ک قرار دارید، چه در حال راه رفتن، چه هنگام ایستادن یا نشستن، استفاده از کفش های مناسب، از ناراحتی و خستگی جلوگیری می کند و به شما امکان می دهد مدت بیشتری به فعالیت خود ادامه دهید.
- تجربه احساس راحتی: اندازه و شکل پاها می توانند در طول زمان دچار تغییر شوند. هنگام انتخاب کفش، اندازه آن را به طور دقیق متناسب با پاهای خود انتخاب کنید، به خصوص اگر درد پا را تجربه می کنید یا پاهایتان در شرایط خاصی قرار دارد. اطمینان حاصل کنید که فضای کافی در جلوی کفش ( محل قرارگیری پنجه ها) وجود دارد، پاشنه پای شما کاملاً جا میشود و هیچ گونه دردی در پای خود احساس نمی کنید. از همان لحظه ای که کفش را امتحان می کنید باید احساس راحتی کنید. زمانی که هنگام پوشیدن کفش، علائم ساییدگی در پایتان احساس میکنید، باید آن را تعویض کنید.
بررسی عوامل موثر در طراحی کفش
عوامل مختلفی که در طراحی یک کفش دارای اهمیت هستند، شامل مدل و سبکهای مختلف، انواع رنگها، جنس ها، طرحها، ضد ضربه، انعطاف پذیری، تناسب، کشش، سایش تخت کفش، قابلیت عبور هوا از فضای داخل کفش، وزن و موارد دیگر میشود.
بطور کلی کفش باید طراحی راحت و با دوام داشته باشد، از مواد با کیفیت مرغوب ساخته شده باشد و از پاها در برابر آسیب محافظت کند. داشتن تناسب ایده آل با پاهای شما، اولویت اصلی برای انتخاب یک کفش مناسب است. هرگز تنها بر اساس ظاهر کفش نخرید. نام تجاری، طرح، سبک و رنگ، نسبت به اندازه مناسب و راحتی کفش، باید در رتبه دوم قرار گیرند.
معیارهای راهنمای انتخاب کفش سالم
- قسمت سر پنجه کفش به گونهای طراحی شده باشد که اجازه عملکرد طبیعی پا را می دهد.
- عرض و عمق کافی برای عملکرد طبیعی پا.
- کفی به عملکرد طبیعی پا کمک میکند.
- رویه و آستر انعطاف پذیر و نرم.
- اندازه پاشنه کفش تقریباً 25 میلی متر.
- عبور هوا از فضای داخل کفش که باعث ایجاد یک محیط سالم در داخل کفش میشود.
کفشهای ساخته شده از مواد / پارچههای طبیعی، مانند چرم، را انتخاب کنید. اینها سبک وزن و با دوام هستند. از خرید کفشهای ساخته شده از مواد ارزان و نامرغوب مانند جیر نازک، چرم کم عیار یا پلاستیک اجتناب کنید.
اگرچه کفش بزرگتر ممکن است از نظر عرض، راحتتر باشد، اما ممکن است فضای زیادی در قسمت سرپنجه کفش وجود داشته باشد و پای شما در کفش به جلو و عقب بلغزد و در نتیجه پا و انگشت پا دچار مشکل شود. کفشهایی که قسمت سرپنجه آنها بصورت مربعی یا گرد طراحی شده است، با اجازه دادن به انگشتان پا به صورت صاف، فضای و راحتی بیشتری را فراهم میکند.
کفش مناسب خانم ها
هنگام انتخاب کفش زنانه باید در مرحله اول با پوشیدن کفش احساس راحتی داشته باشید و کاملاً مناسب با پاهای شما باشد، نه خیلی تنگ و نه خیلی گشاد. البته ایجاد چند تاول در دفعات اول طبیعی است. اما بطور کلی نباید احساس درد پا داشته باشید.
در انتخاب کفش خانمها به نکات زیر توجه داشته باشید:
- راحتی و تناسب با پا
- دارای کفی محافظ قوس پا
- برند معتبر
- تعیین کاربری کفش
- توجه به لایههای استفاده شده در کفش
- جنس مرغوب و باکیفیت
- سبک و مدل
- شکل پا
- سبک و مشخصات کفش
انتخاب سبک و مدل کفشهای زنانه، به شرایط و هدف استفاده آن بستگی دارد. برای سبکهای رسمی یا ورزشی، جنسهای مختلف و با کیفیتهای متنوع و همچنین طراحیهای متفاوتی موجود هستند.
کفش مناسب آقایان
هر چقدر هم که یک جفت کفش مردانه شیک باشد، اگر هنگام پوشیدن احساس ناراحتی داشته باشد هیچ فایده ای برای شما نخواهد داشت. به دنبال کفش هایی با کفی های بالشتکی (لایه دار)، ساپورت قوس خوب و جنس مرغوب باشید. خرید کفشهای خیلی تنگ یا خیلی گشاد میتواند باعث ایجاد تاول شود، بنابراین حتماً آنها را امتحان کنید و قبل از خرید با آنها قدم بزنید.
فرم پای شما می تواند راهنمای انتخاب سایز کفش باشد. توجه به تناسب میان پا و پاشنه پا مهم می باشد. باید در قسمت میانی پا و پاشنه یک تناسب محکم (اما نه تنگ) داشته باشید. با انتخاب کفش های مردانه راحت برای پاهای پهن خود می توانید قدم های راحت بردارید. علاوه بر این، اگر دچار مشکلات کف پای صاف یا قوس بالای پا هستید میتوانید کفش های مخصوص را انتخاب کنید.
کفش مناسب برای ورزش
هنگام خرید کفش ورزشی، تخت کفش را در نظر بگیرید. تخت کفش باید انعطاف پذیر، بادوام و کشش خوبی داشته باشد و نباید پا در آن بلغزد. به دنبال کفشی باشید که تخت آن مناسب سطحی باشد که قرار است از آن استفاده کنید. همچنین کیفیت کفش حائز اهمیت است، کفشهای باکیفیت و ماندگاری بالا اولویت انتخاب کفش های ورزشی هستند.
هنگام استفاده از کفش ورزشی، کفش باید محکم به پاشنه پای شما بچسبد و در حین راه رفتن یا دویدن پاشنه پا نباید بلغزد. برای هر فعالیت ورزشی، یک کفش ورزشی خاص را در نظر بگیرید. اگر در طول هفته، ۳ مرتبه در یک فعالیت ورزشی شرکت می کنید، ممکن است این کار ضروری باشد. هم چنین بهتر است کفش های ورزشی خود را مرتب عوض کنید.
کفش مناسب دویدن
برای انتخاب کفش مناسب دویدن، برخی ویژگیهای مهم وجود دارند که باید آنها را در نظر بگیرید، از جمله ماندگاری بالای تخت کفش، توجه به لایه گذاری در کفشهای مخصوص دویدن، متناسب با پای شما در مسافتهای طولانی. انواع دستهبندیهای کفشهای مخصوص دویدن را بررسی کنید تا بتوانید کفش ایده آل خود را پیدا کنید.
کفشهای مناسب دویدن باید قابلیت عبور هوا از فضای داخل کفش برای خنک شدن پاها و حفاظت در برابر ضربات نرم پا، خم شدن مفصل در مفاصل اندام تحتانی، حرکت کنترل شده و قدرت پا را تسهیل کنند. این ویژگیهای کفش همچنین ممکن است جذب عضله از عضلات پایین تنه را که به بارگیری عادت ندارند، تسهیل کند.
کفشهای رسمی
به کفشهای رسمی، کفشهای مجلسی نیز گفته میشود، زیرا میتوان آنها را با لباسهای رسمی مانند کت و شلوار، پیراهن و شلوار در مهمانیها، مجالس و محیط اداری و… استفاده کرد.
کفشهای براق و طرحهای ساده جذاب در اولویت انتخاب کفشهای رسمی قرار دارند! مردان اغلب از مدلهای بروگ یا آکسفورد استفاده میکنند، در حالیکه زنان ممکن است کفشهای پاشنه دار یا پاشنه بلند بپوشند. در اغلب موارد، طرح و مدل کفش رسمی، با توجه به مدل لباسهای رسمی برای داشتن ظاهری شیک و مدرن انتخاب میشود.
کفشهای تولید شده از چرم، جیر و مواد مصنوعی برای کفش اداری رسمی مردانه و زنانه ایده آل هستند.
کفشهای اداری زنانه از انواع مختلف چرم طبیعی مرغوب ساخته شده اند که انعطاف پذیر بوده و در عین داشتن ایمنی، کاملاً به شکل پا در می آیند. کفشهای اداری دارای این مزایا هستند که در روزهای گرم و طولانی، تعریق بیش از حد پاهای خود را تجربه نمیکنید و میتوانید از تاول زدن پاهای خود جلوگیری کنید.
معیارهای انتخاب کفش مناسب
- تعیین کاربری کفش: هنگام خرید کفش، کاربری و استفاده مورد نظر شما مهم می باشد. (رسمی، ورزشی، پیاده روی).
- راحتی: به دنبال یک کفش متناسب راحت باشید که از پای شما محافظت کند.
- اندازه: اطمینان حاصل کنید که کفش کاملا با اندازه پای شما متناسب باشد.( نه خیلی تنگ یا گشاد)
- جنس: مواد ساخته شده کفش را در نظر بگیرید.
- سبک: سبکی را انتخاب کنید که با سلیقه و موقعیت شما مطابقت داشته باشد.
باید بدانید محصولات پزشکی متعددی جهت حفاظت از سلامت پا وجود دارند مانند:
- پد خار پاشنه: این پد ها دارای طراحی منحنی شکل برای کاهش فشار بر روی تاندون آشیل بوده و انواع مختلفی دارد از جمله:
- پد جورابی خار پاشنه و ترک پاشنه: قابل استفاده هم در کفش و هم بدون کفش
- پد سیلیکونی خار پاشنه: قابل استفاده در کفش در 4 سایز مختلف
- کفی طبی: ضد عرق و حساسیت و بوی بد- حتی مناسب افراد دیابتی. مانند:
- نیم کفی پای صاف: برای تسگین کمر درد و زانو درد
- نیم کفی طبی کمر درد پاشنه دار: برای تسکین کمر درد در افراد با قوس زیاد کمر
- کفی مموری فوم: برای کاهش فشار در کف پا
- پد متاتارس: برای کاهش فشار به قسمت جلویی کف پا در افرادی که قوس کف پای زیادی دارند. کاهش دهنده قوس عرضی پا.
- پد جورابی سینه پا: برای درمان ترک و میخچه و پینه، قابل استفاده در کفش یا بدون کفش
- کفی طبی لترال وج: مناسب افراد پا پرانتزی و افرادی که مدام دچار پیچ خوردگی پا میشوند.
- پد قوس پا جورابی: برای کاهش فشار به قسمت جلویی کف پا در افرادی که قوس کف پای زیادی دارند. کاهش دهنده قوس عرضی پا.
نتیجه گیری
میتوان گفت که کفش نهتنها وسیلهای برای محافظت از پاها بلکه عامل تعیینکننده در حفظ سلامت کلی بدن است. انتخاب کفش مناسب میتواند به بهبود وضعیت بدن، کاهش فشارهای عضلانی و مفصلی، و پیشگیری از بسیاری از مشکلات جسمانی کمک کند. از سوی دیگر، انتخاب نامناسب کفشها میتواند تأثیرات مخربی بر سلامت پاها و سایر بخشهای بدن داشته باشد. بنابراین، آگاهی از اهمیت کفش و توجه به نکات ضروری در انتخاب آن، گامی موثر در ارتقای کیفیت زندگی و سلامت فردی خواهد بود.
پرسش و پاسخ
1.چگونه کفش مناسب را انتخاب کنیم؟
- برای اطمینان از اندازه پای خود قبل از خرید کفش، هنگامی که در حالت ایستادن هستید، پای خود را اندازه بگیرید.
- همیشه هر دو کفش را امتحان کنید و در فروشگاه قدم بزنید.
- دقت کنید اندازه کفش دقیقا متناسب با پاهای شما باشد، کفشی که به زور پاهای خود را در آن جا می دهید، خریداری نکنید.
- به اندازه آخرین جفت کفش خود تکیه نکنید.
- از خرید کفش در هنگام صبح زود خودداری کنید.
- کفشهای انعطاف پذیر و محکم را انتخاب کنید.
- داخل کفش را بررسی کنید برای برچسب ها، درزها یا سایر موادی که ممکن است پای شما را تحریک کند.
- تخت کفش را بررسی کنید که لغزنده نباشد.
- مطمئن شوید که کفش بطور کامل پاشنه را در بر می گیرد و محافظت می کند.
2. چگونه کفش را برای پیاده روی انتخاب کنیم؟
هنگام انتخاب کفش های مناسب پیاده روی، باید در قسمت پاشنه پا تا وسط پا، محکم و بدون فشار باشد، سپس فضایی برای باز شدن انگشتان پا داشته باشد. همچنین به فاصله حداقل یک انگشت بین بلندترین انگشت پا و انتهای کفش نیاز است. یک تاکتیک رایج انتخاب کفش مناسب دویدن که برای کفشهای پیادهروی تناسب اندام نیز صدق میکند این است که سایز نیمی بزرگتر از اندازه کفش معمولی خود بخرید.
3. چرا انتخاب کفش مناسب برای حفظ سلامت بدن شما مهم است؟
کفش های مناسب بعنوان یک پشتیبان و ضربه گیر عمل می کنند و حالت ثبات را برای پاهایتان فراهم می کنند. استفاده از کفش مناسب به توزیع یکنواخت وزن شما کمک می کند و استرس را بر روی پاها، مچ پا، زانوها و باسن شما کاهش می دهد. کفش مناسب همچنین می تواند وضعیت بدن و تعادل را بهبود بخشد. با محافظت از پاهای خود، تحرک و استقلال خود را حفظ کنید و بازدهی فعالیت های خود را افزایش دهید.
منبع
Importance Of Choosing The Fit Shoe