ارسال و فروش ویژه دسکتاپ ارسال و فروش ویژه موبایل

دلایل بروز جوش زیر پوستی + درمان فوری

از علل تا درمان جوش پوستی

بروز جوش پوستی از هر نوعی که باشد، ناخوشایند و آزاردهنده است و علاوه بر ظاهر ناخوشایند برای پوست، ممکن است در ناحیه جوش فرد احساس ناراحتی و درد کند. شاید جوش‌های زیر پوستی نسبت به انواع دیگر جوش‌ها بدتر باشد. گاهی این جوش‌ها بسیار دردناک هستند. جوش‌های زیر پوستی، در واقع کیست‌های متورمی هستند که در بافت‌های زیرین پوست تشکیل می‌شوند. این جوش‌ها درون بافت پوست قرار داشته و به صورت عمیق بروز می‌کنند. علل تشکیل جوش‌های زیر پوستی شامل ترکیب سبوم (چربی)، باکتری و آلودگی‌هایی است که در داخل منافذ پوست جمع می‌شوند. این جوش‌ها معمولاً با درد، تورم و حساسیت همراه هستند.

آنچه در این مقاله می خوانیم: 

  • جوش زیر پوستی چیست؟ 
  • علل جوش زیر پوستی
  • پیشگیری از جوش زیر پوستی
    • تمیز کردن پوست
    • مرطوب کردن پوست
    • انتخاب محصولات غیر کومدوژنیک
    • استفاده از ترکیبات حاوی روغن مناسب با پوست 
  • درمان جوش زیر پوستی
    • کرم‌های حاوی سالیسیلیک اسید
    • کرم‌های حاوی گلیکولیک اسید
    • کرم‌های حاوی رتینوئیدها
  • درمان خانگی جوش زیرپوستی
  • نتیجه گیری
  • پرسش و پاسخ

جوش زیر پوستی چیست؟ 

جوش‌های زیر پوستی از رایج‌ترین انوع جوش‌ها هستند که زیر سطح پوست ایجاد می‌شوند. اگرچه این جوش‌ها از فاصله دور قابل تشخیص نیستند، اما برآمدگی آن‌ها مشخص است. این جوش‌ها، اغلب به دلیل تشکیل کیست یا ندول (نوعی ساختار غیر عادی گرد و سفت) بروز پیدا می‌کنند. جوش‌ زیر پوستی از ترکیب چربی، باکتری‌ها و آلودگی‌هایی که در منافذ پوست جمع شده‌اند، ایجاد می‌شوند. این جوش‌ها بر خلاف جوش‌های دیگر به بیرون از سطح پوست راهی ندارند و کاملاً بسته هستند. 

علل جوش‌ زیر پوستی 

جوش زیر پوستی با توجه به شرایط مختلف معمولا بدلایل مختلفی بروز می یابد. مهمترین دلایل شامل موارد زیر هستند: 

  • استرس و اضطراب
  • نوسانات هورمونی
  •  ژنتیک
  • استفاده از لوازم آرایشی غیراستاندارد
  • لمس مکرر پوست صورت 

برای جلوگیری از بروز جوش‌های زیر پوستی، داشتن یک رژیم غذایی مناسب و شستشوی مداوم صورت خود توصیه می شود. 
 

 

پیشگیری از جوش زیر پوستی

طبق نظر متخصصات پوست و زیبایی، برای جلوگیری از بروز جوش‌های زیر پوستی، داشتن مراقبت‌های پوستی روزانه مناسب با پوست می‌تواند تا حدود زیادی موثر باشد. برخی اقدامات زیر توصیه می‌شود:

تمیز کردن پوست

ترشح چربی کنترل نشده و کاذب پوست باعث ایجاد جوش زیر پوستی می‌شود. بنابراین برای کنترل بیشتر این چربی‌ها، داشتن مراقبت و روتین پوستی برای درمان جوش‌های پوستی بعنوان موثرترین روش درمانی توصیه می‌شود. برای یک روتین مراقبت پوستی مناسب، با توجه به نوع پوست خود می‌توانید از محصولات حاوی ترکیبات کنترل‌کننده چربی مثل رتینوئید‌ها، آلفا هیدروکسی اسید‌ها و… استفاده کنید. پوست خود را دو بار در روز با شوینده ملایم و مناسب پوستتان بشویید و برای شستشوی پوست خود از یک محصول تمیز کننده ملایم بصورت روزانه استفاده کنید.


مرطوب کردن پوست

 پوست خود را به خوبی مرطوب نگه دارید. برخی افراد به اشتباه فکر می‌کنند اگر پوست چربی دارند، نباید از کرم مرطوب‌کننده استفاده کنند. در حالی که هر نوع پوستی به آب و رطوبت نیاز دارد و اگر رطوبت به اندازه کافی به پوست نرسد، پوست تلاش می‌کند با ترشح بیشتر چربی، مشکل خشکی را برطرف کند و این مسئله همه چیز را در مورد آکنه بدتر می‌کند.


انتخاب محصولات غیرکومدوژنیک

یکی از دلایل اصلی بروز جوش، استفاده از محصولات پوستی نامناسب و بی کیفیت است که حاوی ترکیباتی هستند که باعث آسیب پوستی می‌شوند. ترکیبات کومدون‌زا موجود در محصولات پوستی تاثیر یکسانی روی همه‌  پوست‌ها ندارند و برخی افراد می‌توانند به راحتی و بدون هیچ نگرانی از آن‌ها استفاده کنند. با این وجود، این مواد شاید باعث بروز آکنه نشوند اما همچنان باعث عدم تعادل چربی پوست شده و مشکلات دیگری چون التهاب، پوسته پوسته شدن و کم‌آبی را برای پوست به وجود می‌آورند. اما محصولات غیرکومدوژنیک فاقد مواد مضر هستند و استفاده از آنها احتمال ایجاد جوش‌های سرسفید و سرسیاه را کم می‌کند. اگر احساس می‌کنید دلیل آکنه‌های روی صورت‌ شما استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی است، سراغ محصولات غیرکومدوژنیک بروید. هنگام انتخاب محصولات آرایشی و مراقبت پوستی دقت کنید که محصولی را انتخاب کنید که باعث آسیب به پوست نمی شوند.

عدم استفاده از اسکراب پوست

هرچند پوست مستعد جوش ممکن است چرب و آلوده به نظر بیاید، با این حال نباید برای تمیز کردن و پاکسازی آن، از اسکراب استفاده کنید. چون استفاده از اسکراب برای پوست دارای جوش، باعث تشدید التهاب پوستی می‌شود.


استفاده از ترکیبات حاوی روغن مناسب با پوست 

روغن‌های سرشار از اسید چرب اولئیک اسید(Oleic acid) از انواع روغن‌هایی با مولکول‌‌های درشت‌تر هستند که این روغن‌ها جذب پوست نشده و روی پوست ظاهری براق ایجاد می‌کنند. روغن‌های غنی از اولئیک اسید اغلب کومدوژنیک بوده و با بستن منافذ پوست سبب باعث ایجاد آکنه می‌شود. البته این روغن‌ها به دلیل خاصیت محافظ، برای پوست‌های خشک انتخاب مناسبی هستند. روغن‌های غنی از اسید چرب ضروری لینولئیک اسید(linoleic acid) روغن‌هایی با مولکول‌‌های کوچک‌تر بوده که قدرت جذب بالاتری در پوست دارند. منافذ پوست را مسدود نمی‌کند و برای پوست‌های چرب و مستعد آکنه مناسب است. در عین حال از استفاده زیاد از روغن‌ها بر روی پوست صورت و بدن خود خودداری کنید.

درمان جوش پوستی

 برای جلوگیری از بروز جوش‌های زیر پوستی و پاک سازی منافذ پوست، استفاده از محصولات موضعی مناسب هستند. این محصولات حاوی ترکیباتی هستند که با تاثیرگذاری بر بافت پوست، عمل پاکسازی منافذ و تجدید سلول‌های پوستی را انجام می‌دهد. در ادامه مطالب برخی محصولات موضعی حاوی ترکیبات موثر بر کاهش جوش پوستی توصیه می‌شوند:

محصولات حاوی سالیسیلیک اسید

سالیسیلیک اسید بعنوان یک ماده ضد آکنه قوی شناخته شده که در اکثر محصولات پوستی مورداستفاده قرار می‌گیرد و به پاک‌ سازی منافذ پوست کمک می‌کند. مانند: کرم ضد جوش ماهتو انواع پوست، سرم ضد جوش مناسب پوست چرب اترنوسل، ژل کرم سالسیلیک اسید میریک، ژل لایه بردار حاوی سالسیلیک اسید سبوما آردن، کرم ضد جوش درمایونیک و … .

 سرم ضد جوش اترنوسل

سرم ضد جوش مناسب پوست چرب اترنوسل

 


محصولات حاوی گلیکولیک اسید

گلیکولیک اسید نیز یکی از موثرترین موادی است که به پاک سازی منافذ پوست کمک می‌کند. مانند: ژل شوینده صورت پوست چرب وچه، ژل موضعی ضد جوش اسپات ژل آکنه برایت مکس، ژل شستشو پوست چرب تا مختلط میلیتو


محصولات حاوی رتینوئیدها

رتینوئیدها از موثرترین موادی هستند که به تجدید سلول‌های پوست و پاک‌کردن منافذ کمک می‌کنند. مانند ژل کرم کنترل کننده چربی دلانو. 


محصولات حاوی آلفا هیدروکسی اسید (AHA) و بتا هیدروکسی اسید (BHA)

این مواد به تجدید سلول‌های پوست و پاک‌ سازی منافذ پوست کمک می‌کنند. مانند: ژل ضد جوش اکنکس پریم، کرم ضد آکنه لافامه، ژل شستشو پوست چرب تا مختلط میلیتو و … .

کرم ضد آکنه لافامه

کرم ضد آکنه لافامه

درمان خانگی جوش زیرپوستی

  • کمپرس آب گرم:  کمپرس گرم را 3 الی 4 بار در روز و به مدت 10 الی 15 دقیقه روی پوست‌تان قرار دهید. بدین ترتیب، محتویات جوش از پوست‌تان خارج شده و در نتیجه، ترمیم آن آغاز می‌شود. 
  • استفاه از چسب جوش: برچسب آکنه شبیه بانداژ است. باید چسب را به طور مستقیم روی جوش‌های زیر پوستی خود قرار دهید.
  • استفاده از روغن درخت چای: برای درمان جوش زیرپوستی، استفاده از روغن درخت چای یک جایگزین مناسب برای بسیاری از آنتی‌بیوتیک‌های پرعارضه و داروهای شیمیایی بدون نسخه است. همچنین در ترکیبات اکثر محصولات پوستی روغن درخت چای بکار رفته است. نکته مهم این است که نباید روغن درخت چای را بصورت خالص استفاده کنید، بلکه باید پیش از مصرف آن را رقیق کنید. به این منظور، روغن درخت چای را به نسبت یک به یک با روغن پایه( مانند روغن‌هایی نظیر روغن نارگیل و جوجوبا) مخلوط کنید. 
  • استفاده از عسل خام: مقدار کمی از عسل خام ( نه حرارت دیده و نه فیلتر شده) به مدت یک شب تا صبح روی جوش‌های خود قرار دهید. می‌توانید عسل خام را با آب مخلوط کرده و از آن به عنوان پاک‌کننده پوست استفاده کنید.

 

 

 

 

نتیجه گیری

جوش‌ زیر پوستی از ترکیب چربی، باکتری‌ها و آلودگی‌های تجمع یافته در منافذ پوست جمع شده‌اند، ایجاد می‌شوند. مهمترین دلایل بروز جوش زیر پوستی شامل استرس و اضطراب، نوسانات هورمونی، ژنتیک، استفاده از لوازم آرایشی غیراستاندارد و لمس مکرر پوست صورت می باشد. برای جلوگیری از بروز جوش‌های زیر پوستی، داشتن یک رژیم غذایی مناسب و شستشوی مداوم صورت خود توصیه می شود. 

پرسش و پاسخ

1. برای جوش زیر پوستی چکار کنیم؟ 

درمان جوش زیر پوستی با مصرف برخی داروها امکان‌پذیر است. مصرف این داروها مطابق تجویز پزشک انجام می‌شود، بنابراین برای درمان جوش‌های زیر پوستی به متخصص مراجعه کنید. استفاده از محلول‌ها و انواع لوسیون‌های ژلی، ماسک‌های میوه ای، گیاه آلوئه‌ورا و مشتقات ویتامین A در مراحل درمان جوش زیر پوستی موثر است. 

2. آیا جوش زیر پوستی دائمی است؟

 جوش زیر پوستی همیشه دائمی نیست و با روتین مراقبت از پوست مناسب و کمک یک متخصص باتجربه قابل درمان است. با این حال، فرد باید یک برنامه منظم مراقبت از پوست را دنبال کند که برای جلوگیری از ایجاد جوش‌ها و اسکارهای مکرر ضروری است. در بیشتر موارد، مراقبت های طولانی مدت ممکن است برای کنترل جوش های زیر پوستی مورد نیاز باشد.

3. چرا جوش زیر پوستی میزنیم؟

مواردی مانند استفاده از مواد آرایشی غیراستاندارد، محصولات مراقبت از پوست غیرطبیعی، لمس مکرر پوست و جهش‌های هورمونی باعث ایجاد جوش زیر پوستی می‌شوند.

 

منبع

Comedones Treatment 

دکتر فاطمه ذنوبی

دکتر فاطمه ذنوبی

فارغ التحصیل رشته داروسازی از دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1397. موضوع پایان نامه : 1- سرکوب سلول های سرطان مغز با دوز داروی کمتر 2- اثر نوعی قارچ بر کاهش تکثیر سلول سرطانی، فعالیت ها : - دریافت رتبه سوم کشوری مقاله سرطان درمانی در همایش کشوری سم شناسی سال 96-97 - دبیر انجمن علمی دانشجویان داروسازی بین الملی شیراز - رئیس کمیته استاد مشاور دانشکده داروسازی بین الملی شیراز

دیدگاه (0)

دیدگاه خود را برای ما بنویسید

کلید ESC برای خروج فشار دهید