هر آنچه باید در مورد سینوزیت و روشهای درمانی آن بدانیم
سینوزیت، در واقع التهاب بافت پوشاننده سینوسها است که فضاهای توخالی در استخوانها، بین چشمها، پشت استخوان گونهها و در پیشانی قرار دارند. این سینوسها برای کمک به حفظ رطوبت در بینی و محافظت در برابر گرد و غبار، آلرژنها و آلایندهها، مخاط تولید میکنند. این بیماری میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله عفونتهای ویروسی، باکتریایی یا قارچی واکنشهای آلرژیتیک یا عوامل محیطی فرد را درگیر کند. علائم سینوزیت اغلب شامل آبریزش بینی، عطسه، انسداد بینی، درد یا فشار صورت و گاهی تب است. در ادامه مطالب، انواع سینوزیت، علائم اصلی بیماری و روشهای درمان دارویی و درمان خانگی سینوزیت آورده شده است.
آنچه در این مقاله میخوانیم:
- سینوزیت چیست
- انواع سینوزیت
- سینوزیت حاد
- سینوزیت نیمه حاد
- سینوزیت مزمن
- سینوزیت عودکننده
- علت سینوزیت
- علائم سینوزیت چیست؟
- تشخیص بیماری
- درمان سینوزیت
- درمان دارویی
- درمان خانگی سینوزیت
- نتیجه گیری
- پرسش و پاسخ
سینوزیت چیست
سینوزیت، التهاب غشاهای مخاطی داخل بینی و سینوسها است که باعلائمی مانند درد در صورت، گرفتگی بینی و ترشح از بینی همراه میباشد. علت بروز این بیماری، بسته به انواع مختلف آن متفاوت است. سینوزیت حاد عمدتاً توسط ویروسها، مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا بروز مییابد که از مجاری هوایی فوقانی به سینوسها سرایت میکند. همچنین این بیماری میتواند توسط باکتریها نیز ایجاد شود. سینوزیت میتواند حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (طولانی مدت) باشد. سینوزیت زمانی مزمن است که 12 هفته یا بیشتر ادامه داشته باشد.
انواع سینوزیت
سینوزیت شامل 4 نوع متفاوت میباشد که از لحاظ شدت و میزان درگیر شدن فرد درجه بندی میشوند. انواع سینوزیت عبارتند از:
سینوزیت حاد
به عنوان یک التهاب داخلی یک یا چند سینوس اطراف بینی تشخیص داده میشود. این نوع معمولاً به عنوان عفونت سینوسها شناخته شده و ناشی از عوامل مختلفی مانند عفونتهای ویروسی یا باکتریایی، آلرژیها، انسداد مجرای سینوسی و تغییرات در فشار هوا باشد. علائم کمتر از 4 هفته ادامه داشته و با مراقبت مناسب بهتر میشود.
سینوزیت نیمه حاد
فشار صورت، آبریزش بینی و احتقان از علائم شایع التهاب سینوس است که به آن سینوزیت نیز میگویند. زمانی که علائم تا 12 هفته ادامه داشته باشد، سینوزیت از حالت حاد به نوع سینوزیت نیمه حاد تغییر میکند. سینوزیت، التهاب سینوسهای پارانازال است.
سینوزیت مزمن
نوعی التهاب در حفرههای سینوسی یا عفونت سینوسها است که علائم آن مثل درد در ناحیه صورت، آبریزش بینی و مخاط غلیظ زرد یا سبز رنگ در بینی، تا ۱۲ هفته باقی میمانند. بسته به شرایط و وضعیت بیمار نوع درمان سینوزیت مزمن متفاوت خواهد بود. در صورتی که عفونتهای حاد، درمان نشده و عود کنند، به سینوزیت مزمن تبدیل میشود.
سینوزیت عودکننده
سینوزیت عودکننده یک تشخیص بالینی است که در طول سال، 4 دوره یا بیشتر در طول سال فرد را درگیر میکند که در فواصل بین دورهها، فرد علائم خاصی را تجربه نمیکند. این نوع ممکن است چندین مرتبه در طول سال فرد را درگیر کند.
خرید بهترین اسپری بینی و سینوس از داروخانه حاتم
علت سینوزیت
علت سینوزیت بسته به نوع سینوزیت متفاوت است. سینوزیت حاد عمدتاً توسط ویروسها، مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد میشود که از مجاری هوایی فوقانی به سینوسها سرایت میکند. این بیماری میتواند توسط باکتریها نیز ایجاد شود، اما تنها تعداد کمی از موارد، ناشی از باکتریهایی است که سینوسها را آلوده میکنند. یک دندان عفونی یا عفونت قارچی نیز گاهی اوقات میتواند باعث التهاب سینوسها شود.علت سینوزیت مزمن ممکن است ناشناخته یا مربوط به آلرژی، عفونت یا پولیپ بینی باشد.
علائم سینوزیت چیست؟
علائم سینوزیت شامل درد و فشار در سر و صورت همراه با گرفتگی یا گرفتگی بینی است. علائم دیگر شامل تخلیه از بینی یا پشت گلو، کاهش حس بویایی، گوش درد و دندان درد است. در کودکان اغلب با علائم سرفه نیز همراه است. شایعترین علائم سینوزیت شامل موارد زیر میباشد:
- درد، تورم و حساسیت در اطراف گونهها، چشمها یا پیشانی
- گرفتگی بینی
- کاهش حس بویایی
- مخاط سبز یا زرد از بینی
- سردرد سینوسی
- دمای بالای 38 درجه سانتیگراد یا بیشتر
- دندان درد
- بوی بد دهان
تشخیص بیماری
پزشک در مورد علائم فعلی بیمار و مدت زمان درگیر شدن فرد، سوالاتی را میپرسد و معاینه فیزیکی نیز انجام خواهد داد. اگر سینوزیت حاد دارید، احتمالاً به هیچ آزمایش دیگری نیاز نخواهید داشت. اما در صورتی که روشهای درمانی موثر نبود، دچار سینوزیت مزمن هستید یا عوارض جانبی دارید، ممکن است به آزمایشهای بیشتری نیاز داشته باشید.
درمان سینوزیت
انواع روشهای درمان سینوزیت شامل درمان غیردارویی، داروهای ضداحتقان، اسپریهای بینی و حتی جراحیها است. برای درمان سینوزیت حاد، ممکن است درمان دارویی، محلول و اسپری بینی استامینوفن، ایبوپروفن و آسپرین داروهای ضدآلرژی آنتاگونیست لوکوترین مانند مونتهلوکاست، برای سینوزیتهای مرتبط به آلرژی، داروهایی مانند مونتهلوکاست برای کاهش التهاب و کاهش واکنشهای آلرژیک در مجاری تنفسی و برای سینوزیتهای قارچی، راههای درمان خانگی سینوزیت ممکن است تجویز شوند. اما برای انواع سینوزیت، پزشک متخصص گوش حلق بینی، با انجام معاینات و تشخیص نوع سینوزیت، داروهای مناسب را تجویز میکند. روش درمان سینوزیت به نوع حاد یا مزمن آن بستگی دارد. شستشوی بینی همراه با اسپری بینی استروئیدی ممکن است علائم را تسکین دهد.
اگر عفونت باکتریایی دارید، ممکن است مصرف آنتی بیوتیک و همچنین برخی داروهای دیگر موثر باشد. زمانی که سینوزیت مزمن یا شدید فرد را درگیر نموده و با داروها بهبود نمییابد، ممکن است به جراحی نیاز باشد. درمان سینوزیت معمولاً شامل ترکیبی از اقدامات خودمراقبتی و درمانهای پزشکی است. در اینجا چند توصیه کلی وجود دارد:
درمان دارویی
- مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن میتوانند به کاهش درد و تب کمک کنند.
- داروهای ضد احتقان ممکن است به طور موقت گرفتگی بینی را تسکین دهند، اما برای جلوگیری از احتقان مجدد نباید بیش از چند روز استفاده شوند.
- کورتیکواستروئیدهای بینی میتوانند التهاب مجرای بینی را کاهش دهند.
- در صورت مشکوک شدن به عفونت باکتریایی ممکن است آنتی بیوتیک تجویز شود، اما در برابر عفونتهای ویروسی موثر نیستند.
خرید بهترین دستگاه شستشوی بینی و سینوس از داروخانه حاتم
درمان خانگی سینوزیت
علاوه بر داروهای تجویز شده توسط متخصص، رعایت برخی نکات و مراقبتهای خانگی در بهبودی و درمان سینوزیت موثر هستند. برخی نکات در مورد درمان خانگی سینوزیت در ادامه آورده شده است:
- به اندازه کافی استراحت کنید
- با نوشیدن مایعات زیاد بدن خود را هیدراته نگه دارید و رطوبت رسانی کنید.
- برای مرطوب نگه داشتن مجرای بینی از اسپریها یا قطرههای بینی نمکی استفاده کنید.
- برای تسکین درد و فشار، از کمپرس گرم روی صورت استفاده کنید.
- هنگام استراحت بصورت سربالا بخوابید.
نتیجه گیری
سینوزیت، التهاب غشاهای مخاطی داخل بینی و سینوس ها میباشد که شایعترین علائم سینوزیت شامل درد در صورت، گرفتگی بینی و ترشح از بینی است. علت سینوزیت بسته به نوع سینوزیت متفاوت است. از شایعترین علائم سینوزیت میتوان به درد و فشار در سر و صورت همراه با گرفتگی یا گرفتگی بینی اشاره کرد. انواع روشهای درمان سینوزیت شامل درمان غیردارویی، داروهای ضداحتقان، اسپریهای بینی و حتی جراحیها توصیه میشود.
پرسش و پاسخ
1. آیا سینوزیت میتواند باعث میگرن شود؟
خیر. سینوزیت ارتباطی با میگرن ندارد. اما به طور قطع، سینوزیت میتواند سردردهای میگرنی را تشدید کند.
2. تفاوت بین سینوزیت و آلرژی چیست؟
فرق بین سینوزیت با آلرژی (حساسیت) این است که عامل بروز سینوزیت، عفونت سینوسها و گرفتگی بینی در اثر عوامل مختلفی از جمله ویروسها میباشد. اما منشاء آلرژی، واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به برخی از آلرژنها و عوامل حساسیت زاست. مهمترین تفاوت بیماری سینوزیت با آلرژی مربوط به شناخت علائم و نشانههای آنهاست.
3. کدام بیماریها ریسک ابتلا به سینوزیت را افزایش میدهند؟
بیماریهای سرماخوردگی، ابتلا به آلرژی و بیماریهایی که با ضعف سیستم ایمنی همراهاند، احتمال ابتلا به سینوزیت را افزایش میدهند.
4. برای سردرد سینوزیت چکار کنیم؟
داروهای زیر برای بهبود درمان سردرد سینوزیت موثر است:
- قرصهای آنتیهیستامین مانند لوراتادین
- دیفنهیدرامین
- ستریزین و بنادریل
- داروهای مسکن مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن
- اسپریهای بینی شامل اسپری تریامسینولون و اسپری فلوتیکازون
- داروهای دکونژستان به شکل قرص و اسپری مانند استیفد، نئوسینفرین و سودافد و داروهای آنتیبیوتیکها
5. برای عفونت سینوزیت چکار کنیم؟
برای درمان عفونت سینوسی برخی راهکارها توصیه شده است: بخور برای کاهش درد سینوزیت با استفاده از دستگاه بخور سرد خانگی، دوش آب گرم، اجتناب از دود سیگار، نوشیدن آب به مقدار زیاد و شستوشوی بینی.
منبع
فاطمه قنبری
03 مرداد 1403 در 04:27برای سردرد سینوزیتی چه دارویی توصیه می کنید؟
داروخانه حاتم
04 مرداد 1403 در 02:10سلام وقت بخیر.بهترین درمان استفاده از اسگالش یا سرم شستشو میباشد و استفاده از آنتی بیوتیک زیر نظر پزشک