ارسال و فروش ویژه دسکتاپ ارسال و فروش ویژه موبایل

همه آن چیزی که باید درباره آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs) بدانید

آلفا هیدروکسی اسیدها (AHA) و کاربردهای آن

بیشتر افراد معمولاً از محصولات حاوی آلفا هیدروکسی اسیدها (AHA) در جهت لایه برداری پوست خود استفاده می­‌کنند ولی نباید از این نکته غافل شد که AHAها می‌توانند فواید بیشتری ازجمله روشن کردن پوست و کاهش ظهور چین و چروک­‌های پوستی ریز برای پوست ما به ارمغان بیاورند.

آلفا هیدروکسی اسیدها را، گروهی از اسیدهای گیاهی و حیوانی تشکیل می‌­دهند که در انواع محصولات مراقبت از پوست مانند سرم‌ها، تونرها و کرم‌ها، استفاده می‌شود. ما در این مقاله قصد داریم تمامی آنچه که نیاز دارید در مورد آلفا هیدروکسی اسیدها بدانید را برای شما توضیح دهیم و شما را با این ترکیبات آشنا کنیم.

 

آلفا هیدروکسی اسید (AHA)

آنچه در این مقاله می خوانیم :

  • کاربردهای آ اچ آ
    •  لایه برداری AHA
    • کمک AHA به روشن شدن پوست
    • آ اچ آ و کمک به تولید کلاژن
    • کمک به کاهش ظهور خطوط سطحی و چین و چروک به سبب AHA
    • AHA و تقویت جریان خون در پوست
    • کمک به اصلاح و به حداقل رساندن تغییر رنگ پوست با AHA
    • کمک به درمان آکنه و پیشگیری از آن با استفاده از AHA
    • کمک به افزایش جذب محصول توسط AHA
  • برای مصرف موضعی، چه مقدار AHA مورد نیاز است؟
  • آیا امکان بروز عوارض جانبی با مصرف این گروه وجود دارد؟
  • برخی  محصولات پوستی دارای آلفاهیدروکسی اسید
  • نتیجه‌گیری
  • پرسش و پاسخ

 

توضیحات سرکار خانم دکتر ذنوبی در رابطه با آ اچ آ یا آلفا هیدروکسی اسید و تاثیر آن بر روی پوست

کاربردهای آ اچ آ

تحقیقات در مورد کاربردها و اثربخشی AHAها گسترده است. معروف‌ترین آلفا هیدروکسی اسیدها عبارتند از: سیتریک اسید(در مرکبات)، گلایکولیک اسید(در نیشکر)، هیدروکسی کاپروئیک اسید(در ژل رویال)، هیدروکسی کاپریلیک اسید(در بدن حیوانات)، لاکتیک اسید(در قندها)، مالیک اسید(در میوه ها) و تارتاریک اسید(در انواع انگور و…) هستند. 

 با این حال، از بین تمام AHAهای موجود،  گلیکولیک اسید و لاکتیک اسید قابل اتکاترین منبع هستند و به مراتب تا حد بیشتری مورد تحقیق قرار گرفته­‌اند. این دو  مورد همچنین کمترین احتمال را برای ایجاد حساسیت‌های پوستی در بین AHAها دارند. به همین دلایل، اکثر AHAهای بدون نسخه، حاوی گلیکولیک اسید یا لاکتیک اسید هستند.

همانطور که گفته شد، AHAها در درجه اول برای لایه‌برداری استفاده می‌شوند اما این­ مواد می­‌توانند در موارد زیر نیز به ما کمک کنند:

• تقویت کلاژن و جریان خون

• اصلاح تغییر رنگ ناشی از زخم‌­ها و لکه‌های پیری

• بهبود ظاهر چین و چروک‌های سطحی

• جلوگیری از بروز آکنه

• روشن کننده چهره

• کمک به جذب بهتر توسط پوست

 

 

1.  لایه برداری AHA

AHAها در درجه اول برای لایه‌برداری پوست استفاده می‌شوند. در واقع، این ویژگی، پایه و اساس تمام مزایای دیگر AHAها است. لایه‌برداری به فرآیندی اطلاق می‌شود که در آن، سلول‌های سطح پوست از بین می‌روند. این کار به حذف سلول‌های مرده پوست کمک می‌کند و راه را برای تولید سلول‌های جدید پوست نیز باز می‌کند.

با بالا رفتن سن، روند طبیعی چرخه سلولی پوست شما رو به کندی می‌­رود که این امر می‌تواند باعث تجمع سلول‌های مرده پوست شود و زمانی که سلول‌های مرده پوست شما بیش از حد باشد، منجر به کدر نشان دادن پوست می‌­شود.

تجمع سلول‌های مرده پوست همچنین می‌تواند باعث سایر مشکلات اساسی پوستی شود، مانند:

• چین و چروک

• لکه‌های ناشی از پیری

• آکنه

با این حال، همه AHA‌ها قدرت لایه‌برداری یکسانی ندارند. میزان و قدرت لایه‌برداری، با توجه به نوع AHA که استفاده می‌کنید، تعیین می‌شود. به طور کلی، هرچه AHAهای بیشتری در یک محصول وجود داشته باشد، آن محصول اثرات لایه‌برداری قوی‌تری خواهد داشت.

2. کمک AHA به روشن شدن پوست

این اسیدها با تجزیه کردن سلول­‌های مرده، پوست شما را لایه‌برداری می‌کنند و پوست جدیدی که پس از آن نمایان می­‌شود به طبع روشن‌تر و درخشان‌تر است. AHAهایی که حاوی گلیکولیک  اسید هستند، می­‌توانند به عدم تجمع سلول‌های پوست کمک کنند؛ این درحالیست که محصولات حاوی سیتریک اسید می‌توانند علاوه بر لایه­‌برداری، روشن‌سازی مضاعفی را نیز به همراه داشته باشند.

3. آ اچ آ و کمک به تولید کلاژن

کلاژن از دسته فیبرهای غنی از پروتئین است که به صاف شدن و همچنین سفت شدن پوست شما کمک می‌کند. با افزایش سن، این قابلیت­‌های پوست (صاف بودن و سفت بودن) رو به تحلیل می­‌رود. نور خورشید نیز یکی از عواملی است که تخریب کلاژن را تسریع می‌کند و همانطور که گفته شد، در نهایت این امر می‌تواند منجر به شل شدن و افتادگی پوست شود.

کلاژن، خود در لایه میانی پوست (میان‌پوست) قرار دارد. هنگامی که لایه بالایی (روپوست) لایه­‌برداری می‌شود، این امکان را به محصولات حاوی AHAها می­‌دهد تا روی میان‌پوست کار کنند. AHAها ممکن است با از بین بردن الیاف کلاژن قدیمی به تسریع تولید کلاژن نیز کمک کنند تا راه را برای الیاف جدید پوستی باز کنند.

4. کمک به کاهش ظهور خطوط سطحی و چین و چروک به سبب وجود AHA

AHAها به دلیل اثرات خود بر روی علائم پیری پوست شناخته شده‌اند و خطوط سطحی پوست که یکی از اثرات پیری است نیز از این قاعده مستثنی نیستند. یک مطالعه در سال 2015 نشانگر این بود که از هر 10 داوطلبی که در یک دوره سه هفته‌ای از AHA استفاده کرده بودند، 9 نفر بهبود قابل توجهی در بافت کلی پوست خود مشاهده کردند.

با این حال، به یاد داشته باشید که AHAها فقط برای رفع خطوط و چین و چروک‌های سطحی کاربردی هستند، نه برای چین و چروک‌های عمیق‌تر. تزریق فیلر توسط پزشک و سایر روش‌ها مانند لایه‌برداری با لیزر، تنها روش‌هایی هستند که می­‌توان گفت برای چین و چروک‌های عمیق مؤثر هستند.

5. AHA و تقویت جریان خون در پوست

AHA‌ها دارای خواص ضد التهابی نیز هستند و می‌توانند به افزایش جریان خون در پوست کمک کنند. این مهم می‌تواند به اصلاح رنگ پریدگی و کدری پوست، کمک کند. زمانی که جریان خون در پوست مناسب باشد، سلول‌های پوست مواد مغذی مورد نیاز را از طریق گلبول‌های قرمز غنی از اکسیژن دریافت می‌کنند.

6. کمک به اصلاح و به حداقل رساندن تغییر رنگ پوست با AHA

خطر تغییر رنگ پوست با افزایش سن افزایش می‌یابد. به عنوان مثال، لکه‌های قهوه‌ای مسطح، که به عنوان لکه‌های پیری شناخته می‌شوند، ممکن است در نتیجه قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد شوند. آنها معمولاً در مناطقی از بدن که اغلب در معرض نور خورشید هستند، مانند سینه، دست‌ها و صورت ایجاد می‌شوند.

همچنین، تغییر رنگ ممکن است ناشی ازموارد زیر باشد:

  • ملاسما
  • هیپرپیگمانتاسیون پس التهابی
  • جای جوش

AHAها باعث افزایش گردش سلولی پوست می‌شوند. سلول‌های جدید پوست به طور یکنواخت رنگدانه تولید می­‌کنند. آکادمی پوست آمریکا گلیکولیک اسید را برای رفع تغییر رنگ پوست توصیه می‌کند.

7. کمک به درمان آکنه و پیشگیری از آن با استفاده از AHA

ممکن است با بنزوئیل پراکسید و سایر مواد ضد آکنه که برای رفع لک‌های سرسخت پوستی کارایی دارند، آشنا باشید. AHAها نیز از این دسته به شمار می‌­روند که به درمان و جلوگیری از تکرار آکنه کمک کنند. جوش‌های آکنه زمانی ایجاد می‌شوند که منافذ پوست با ترکیبی از سلول‌های مرده پوست، چربی (سبوم) و باکتری‌ها مسدود می‌شوند. لایه‌برداری به کمک AHA می‌تواند به رفع این انسداد کمک کند؛ همچنین استفاده مداوم از آن‌ها ممکن است از ایجاد اینگونه انسدادها، در آینده پیشگیری کند.

AHAها همچنین ممکن است اندازه منافذی را که معمولاً در پوست‌های مستعد آکنه دیده می‌شود، کاهش دهند. تغییر سلول‌های پوست ناشی از لایه‌برداری با گلیکولیک اسید و لاکتیک اسید حتی می‌تواند زخم ناشی از آکنه را نیز کاهش دهد. سایر AHAهای موجود در محصولات ضد آکنه مانند سیتریک اسید و مالیک اسید، نیز می‌­توانند به تسکین پوست ملتهب کمک کنند. AHAها فقط برای پوست صورت شما نیستند؛ می‌توانید از محصولات AHA در سایر نواحی مستعد آکنه، از جمله کمر و سینه خود استفاده کنید.

ممکن است دو تا سه ماه طول بکشد تا بهبود آکنه به طور چشمگیر در بدن شما نمایان شود. از این رو صبوری شما امری مهم در روند بهبودیتان دارد. همچنین استفاده مداوم از این محصولات باید در دستور کار قرار گرفته شود، و نادیده گرفتن این امر باعث می‌شود تا اثر گذاری این محصولات بیشتر طول بکشد.

8. کمک به افزایش جذب محصول توسط AHA

 AHAها علاوه بر مزایای متمایز خود، می‌توانند در جذب محصولاتی که مورد استفاده قرار می‌­دهید نیز عملکرد بهتری داشته باشند. به عنوان مثال، اگر سلول‌های مرده پوست شما بیش از حد معمول است، مرطوب‌کننده روزانه شما بدون اینکه سلول‌های پوست جدید را آبرسانی کند، روی سلول‌های پوستی مرده در سطح پوست قرار می‌گیرد. اما AHAهایی مانند گلیکولیک اسید می‌توانند این لایه از سلول‌های مرده پوست را بشکنند و مرطوب کننده شما را تا سلول‌های جدید پوست برساند و آن را به طور مؤثرتری آبرسانی کند.

 

آلفا هیدروکسی اسید برای پوست

برای مصرف موضعی، چه مقدار AHA مورد نیاز است؟

به عنوان یک قانون کلی، منبع معتبر FDAT محصولات AHA را با غلظت کلی کمتر از 10 درصد توصیه می کند. این مقدار به جلوگیری از عوارض جانبی AHAها کمک می‌کند. طبق اعلام کلینیک کلیولند، شما نباید از محصولاتی استفاده کنید که بیش از 15 درصد AHA دارند. محصولاتی که به طور روزانه مورد استفاده قرار می‌­گیرد مانند سرم، تونرها و مرطوب کننده‌ها، حاوی غلظت کمتری از AHA هستند. به عنوان مثال، یک سرم یا یک تونر ممکن است حاوی 5 درصد AHA باشد. محصولات با غلظت بالا، مانند لایه‌بردارهای گلیکولیک اسید، کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند تا خطر عوارض جانبی را کاهش دهند.

آیا امکان بروز عوارض جانبی با مصرف این گروه وجود دارد؟

اگر قبلاً هرگز از AHAها استفاده نکرده‌­اید، ممکن است در اولین استفاده، عوارض جانبی جزئی را تجربه کنید. عوارض جانبی موقت AHAها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

• سوزش

• خارش

• بروز تاول

• درماتیت (اگزما)

برای کاهش خطر تحریک پوست شما، «کلینیک کلیولند» توصیه می‌کند در ابتدا، از محصولات AHA به صورت یک روز در میان استفاده کنید و پس از اینکه پوست شما به آنها عادت کند، می‌توانید هر روز از محصولات AHA استفاده کنید.

همچنین شما باید هنگام بیرون رفتن، در زیر نور خورشید احتیاط بیشتری به خرج دهید. اثرات لایه برداری AHAهایی با غلظت بالا ممکن است پوست شما را تا یک هفته پس از استفاده نسبت به اشعه ماوراء بنفش حساس‌تر کند. برای جلوگیری از آفتاب سوختگی باید روزانه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.

اگر جز افرادی هستید که موارد زیر را دارید، قبل از مصرف باید با پزشک خود مشورت کنید:

• پوستی که جدیداً شیو (تراشیده) شده

• آثار بریدگی یا سوختگی روی پوست شما

• آکنه روزاسه

• پسوریازیس

• اگزما

زنان باردار یا شیرده نیز باید قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنند.

 

برخی  محصولات پوستی دارای آلفاهیدروکسی اسید

 

 

 

 

 

 

 

 

علاوه بر محصولات فوق که از برندهای معتبر و با کیفیت عالی در دسترس هستند، محصولاتی مانند کرم ضد چروک و لایه بردار سی گل، کرم لایه بردار سینره ده درصد AHA، کرم لایه‌بردار حاوی 10% آلفا هیدروکسی اسید MND و کرم لایه بردار پوست مدیلن مدل 10% AHA برای مراقبت‌های پوستی بسیار کاربردی و موثر هستند و توصیه می‌شوند.

 

 

نتیجه‌گیری

از بین تمام AHA‌های موجود،  گلیکولیک اسید و لاکتیک اسید قابل اتکاترین منبع هستند و به مراتب تا حد بیشتری مورد تحقیق قرار گرفته­‌اند. این دو  مورد همچنین کمترین احتمال را برای ایجاد حساسیت‌های پوستی در بین AHAها دارند. به همین دلایل، اکثر AHAهای بدون نسخه، حاوی گلیکولیک اسید یا لاکتیک اسید هستند.

پرسش و پاسخ

1. آیا AHA برای درمان خشکی پوست مناسب است؟

بله، برای درمان خشکی و کاهش اثرات پیری پوست AHA برای پوست توصیه می‌شود.

2. آیا برای درمان آکنه AHA توصیه می‌شود؟

خیر، اگر هدف درمان آکنه است، بهتر این است که از بتا هیدروکسی یا BHA استفاده کنید. بتا هیدروکسی در درمان آکنه قوی‌تر عمل می‌کند.

 

منبع: Healthline

دکتر فاطمه ذنوبی

دکتر فاطمه ذنوبی

فارغ التحصیل رشته داروسازی از دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1397. موضوع پایان نامه : 1- سرکوب سلول های سرطان مغز با دوز داروی کمتر 2- اثر نوعی قارچ بر کاهش تکثیر سلول سرطانی، فعالیت ها : - دریافت رتبه سوم کشوری مقاله سرطان درمانی در همایش کشوری سم شناسی سال 96-97 - دبیر انجمن علمی دانشجویان داروسازی بین الملی شیراز - رئیس کمیته استاد مشاور دانشکده داروسازی بین الملی شیراز

دیدگاه (0)

دیدگاه خود را برای ما بنویسید

کلید ESC برای خروج فشار دهید