خواص ویتامین a ؛ از تقویت بینایی تا پیشگیری از سرطان
ویتامین A، یک ویتامین محلول در چربی است که برای حفظ سلامت بدن، به ویژه بینایی، پوست و سیستم ایمنی، ضروری است. این ویتامین در فرآیندهای مختلف بدن از جمله رشد سلولی، ترمیم بافتها و حفظ سلامت چشمها نقش حیاتی ایفا میکند. ویتامین A از طریق تبدیل بتاکاروتن موجود در میوهها و سبزیجات نارنجی رنگ و برگهای سبز تیره به شکل فعال خود در بدن جذب میشود.
علائم کمبود ویتامین آ در افراد با بروز عفونتها، مشکلات چشمی مانند ورم ملتحمه چشم، عوارض پوستی، قلبی و خستگی قابل تشخیص است. همچنین میتواند عوارضی جدی مانند شبکوری، خشکی چشم و تضعیف سیستم ایمنی را به دنبال داشته باشد. بنابراین، دریافت کافی این ویتامین از طریق رژیم غذایی سالم، برای حفظ سلامتی عمومی بسیار مهم است. در ادامه مطالب نقش ویتامین A در بدن و عوارض کمبود آن مورد بررسی دقیقتر قرار خواهد گرفت.
آنچه در این مقاله میخوانیم:
- عملکرد ویتامین آ در بدن
- اشکال مختلف ویتامین آ
- خواص ویتامین A برای بدن
- خواص ویتامین A بر سلامت بینایی
- خواص ویتامین A بر سلامت پوست
- خواص ویتامین A در پیشگیری از سرطان
- خواص ویتامین A بر سیستم ایمنی
- خواص ویتامین A بر فرایند رشد و نمو
- علائم کمبود ویتامین آ
- عوارض کمبود ویتامین A
- منبع اصلی ویتامین A
- کاهش علائم کمبود ویتامین آ با مکمل ویتامین A
- عوارض جانبی مکمل ویتامین آ
- بهترین زمان مصرف ویتامین آ
- دوز صحیح مصرف
- نتیجه گیری
- پرسش و پاسخ
عملکرد ویتامین آ در بدن
ویتامینها گروهی از مواد هستند که برای عملکرد طبیعی سلول، رشد و تکامل مورد نیاز هستند. ویتامین A، یک ویتامین محلول در چربی است که طبق مطالعات انجام شده توسط محققان، تاثیرات قابل توجهی بر عملکردهای ضروری بدن مانند سیستم ایمنی، بینایی، سلامت پوست و فرایند رشد و نمو دارد. این ویتامین به حفظ سلامت پوست و پوشش برخی از قسمتهای بدن مانند بینی کمک میکند و از خشک شدن پوست جلوگیری میکند و با تاثیر بر سلامت و حفاظت از پوست ممکن است بدن را از بیماریهای عفونی محافظت کند. همچنین در حفظ سیستم ایمنی بدن، کمک به عملکرد صحیح سلولهای ایمنی در دفاع طبیعی بدن شما در برابر بیماری و عفونت (سیستم ایمنی) موثر میباشد. ویتامین آ برای کمک به بینایی در نور کم و دید در شب نیز مورد نیاز است. بیشتر ویتامین A در کبد ذخیره میشود، بنابراین اندازه گیری سطح ویتامین A در کبد بهترین راه برای ارزیابی مقدار موردنیاز ویتامین A برای بدن است. ویتامین a با چربیهای غذایی جذب بدن میشود و سپس در بافت چربی خود بدن ذخیره میشود. در نتیجه، میتوانید ویتامین A کافی را تا ماهها ذخیره کنید ، اما اگر بیش از نیازتان مصرف کنید، به آرامی در بافتهای بدن شما جمع میشود.
علائم کمبود ویتامین آ میتواند در افراد مختلف منجر به به اختلالات بینایی، مشکلات و عارضههای پوستی، اختلال در رشد و نمو در دوران کودکی شود. با توجه به اهمیت این ویتامین بهویژه در دوران کودکی، متخصصان توصیه میکنند که افراد در سنین مختلف، ویتامین آ را به مقدار کافی از رژیم غذایی خود دریافت کنند و در صورت لزوم با توصیه پزشک، مکمل آن را مصرف کنند.
اشکال مختلف ویتامین آ
دو شکل اصلی ویتامین آ در رژیم غذایی انسان عبارتند از ویتامین A از پیش ساخته شده (رتینول، استرهای رتینیل) و پروویتامین A کاروتنوئیدها مانند آلفاکاروتن و بتاکاروتن که به رتینول تبدیل می شوند. بسیاری از مکملها ترکیبی از رتینول و بتا کاروتن را ارائه میکنند.
- ویتامین A از پیش ساخته شده. رتینول و استرهای رتینیل اغلب به عنوان ویتامین A از پیش ساخته شده شناخته میشوند. در بدن، رتینول میتواند به رتینال تبدیل شود که به نوبه خود میتواند به اسید رتینوئیک (شکلی از ویتامین آ با عملکرد تنظیم رونویسی ژن) اکسید شود. رتینول، رتینال، رتینوئیک اسید و ترکیبات مرتبط با آن بهعنوان رتینوئید شناخته میشوند. اشکال اصلی ویتامین A از پیش ساخته شده در مکملها، رتینیل پالمیتات و رتینیل استات میباشند.
- پیش سازهای ویتامین A. پیش سازهای ویتامین آ که بهعنوان پروویتامین A نیز شناخته میشود، در غذاهای گیاهی مانند میوهها و سبزیجات یافت میشود. رایجترین نوع پروویتامین A بتاکاروتن است. پروویتامین A کاروتنوئیدها مانند بتا کاروتن، آلفا کاروتن و بتا کریپتوکسانتین پیش ساز ویتامین آ هستند و خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. پروویتامین A به گروهی از ترکیبات مانند بتا کاروتن و بتا کریپتوکسانتین اشاره دارد که میتوانند در بدن به ویتامین A تبدیل شوند. این ترکیبات نقش مهمی در حفظ سطح ویتامین A و کاهش کمبود ویتامین آ دارند. بتا کاروتن نیز منبع رایج ویتامین A در مکملها است.
با این حال، در حالیکه ویتامین آ از پیش ساخته شده بهطور موثر جذب، ذخیره و هیدرولیز میشود تا رتینول تشکیل شود، هضم و جذب کاروتنوئیدهای پروویتامین A مانند β-کاروتن به راحتی کمتر انجام میشوند و پس از جذب به روده کوچک، باید توسط بدن به رتینول و سایر رتینوئیدها تبدیل شوند. رتینول در واقع فقط اصطلاحی دیگر برای ویتامین A است. این یک ماده بسیار موثر برای ارتباط سلولی است، به این معنی که این ماده میتواند به معنای واقعی کلمه خود را به تقریباً هر سلول پوست بچسباند و به سلولها این قابلیت را دهد که عملکرد آنها باید مانند سلولهای پوست روند سالمی داشته باشند. رتینول در واقع یک آنتی اکسیدان است.
پایدارترین فرم مورداستفاده ویتامین آ به شکل رتینیل پالمیتات یا استات، پایدارترین آنالوگها میباشد که به مکملها یا غذاهای غنیشده اضافه میشود، اگرچه برخی از فرمولها ممکن است با کاروتنها، ترجیحاً بتاکاروتن، که بیشترین فعالیت ویتامین A را دارد، غنی شوند. ایزومرهای ویتامین فعالیتهای متفاوتی دارند.
خواص ویتامین a برای بدن
ویتامین A به شکل گیری و حفظ سلامت دندانها، بافتهای اسکلتی و نرم، غشاهای مخاطی و پوست کمک میکند. همچنین بهعنوان رتینول شناخته میشود؛ زیرا رنگدانههای موجود در شبکیه چشم را تولید میکند. ویتامین A بینایی و میزان دید را به خصوص در نور کم تقویت میکند. مهمترین فواید این ویتامین برای بدن در ادامه مطالب آورده شدهاند:
خواص ویتامین A بر سلامت بینایی
شاید یکی از شناخته شدهترین عملکردهای ویتامین A نقش آن در بینایی و سلامت چشم باشد. یکی از مهمترین عملکردهای ویتامین آ درگیر شدن آن در انتقال نوری بصری است، جایی که به عنوان بخش مهم فوتوپیگمنت، اولین مولکول در فرآیند تبدیل فوتونهای نور به سیگنالهای الکتریکی عمل میکند. برای دیدن طیف کامل نور، چشم شما نیاز به تولید رنگدانههای خاصی دارد تا شبکیه چشم به درستی کار کند. کمبود ویتامین A تولید این رنگدانهها را متوقف میکند و منجر به شب کوری میشود. چشم شما همچنین برای تغذیه سایر قسمتهای چشم از جمله قرنیه به ویتامین A نیاز دارد.
علائم کمبود ویتامین آ میتواند منجر به اختلالات بینایی شود؛ بدین علت که این ویتامین برای حفظ بینایی طبیعی لازم است. در چشم، نوعی از ویتامین A به نام رتینال با پروتئینی به نام اپسین ترکیب میشود تا رودوپسین، یک مولکول جذبکننده نور ضروری برای دید رنگی و دیدن در نور کم، تولید شود. ویتامین آ با حفظ قرنیه شفاف، که پوشش بیرونی چشم شما است، نقش مهمی در بینایی ایفا میکند. کمبود ویتامین آ همچنین میتواند سیستم ایمنی چشمی را تضعیف کند و خطر ابتلا به عفونتهای چشمی مانند ورم ملتحمه را افزایش دهد. کمبود ویتامین a و بروز اختلال شبکیه باعث شب کوری میشود. با شدت یافتن کمبود ویتامین آ، سفیدی چشم و قرنیه شما میتواند خشک شود و قادر به تولید اشک نمیباشد (گزروفتالمی). همچنین لکههایی بهنام “لکههای بیتوت” ممکن است در سفیدی چشم شما ظاهر میشود.
خواص ویتامین A بر سلامت پوست
ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است که نقش مهمی در ایمنی پوست و حفظ سلامت پوست دارد. این ویتامین سرشار از رتینول و کاروتنوئیدهای پرو ویتامین A است که به حفظ سلامت کلی پوست، ترویج بازسازی سلولهای پوست و مبارزه با آکنه کمک میکنند. ویتامین A همچنین با افزایش چرخش سلولی به کاهش تولید سبوم اضافی کمک میکند. کمبود ویتامین A با اختلال در پاسخ ایمنی و افزایش حساسیت به عفونتهای پوستی و بیماریهای التهابی پوست مرتبط است.
علائم کمبود ویتامین آ میتواند بصورت مشکلات پوستی ایجاد شود و منجر به خشکی و زبری پوست شود. در بافت زخمی نقش مهمی در تمام مراحل بهبود زخم دارد. ویتامین A به دلیل توانایی خود در تحریک رشد اپیتلیال، فیبروبلاستها، بافت گرانولاسیون، رگ زایی، سنتز کلاژن، اپیتلیال شدن و فیبروپلازی، گردش اپیدرم را تحریک میکند، سرعت اپیتلیال شدن مجدد را افزایش میدهد و ساختار اپیتلیال را بازسازی میکند. دانستن مهمترین ریز مغذیها برای پوست اولین قدم برای حفظ سلامت و زیبایی کلی پوست شماست.
موثرترین شکل ویتامین برای پوست رتینالدئید یا رتینول است. این بدان معنی است که سریعتر از رتینول روی پوست عمل میکند. این فرم، قویترین نوع ویتامین A است که میتوانید بدون نسخه تهیه کنید. برای بهبود سلامت پوست، ویتامین a غیرخوراکی به شکل رتینول ماده ای است که به کرمها، لوسیونها و سرمهای پوست اضافه میشود. اثرات ضد پیری دارد و میتواند به بهبود آکنه کمک کند. محصولات حاوی رتینول به طور گسترده بدون نسخه در دسترس هستند و غلظتهای قویتری از رتینوئیدها با نسخه در دسترس هستند.
خواص ویتامین A در پیشگیری از سرطان
ویتامین A بهعنوان یکی از آنتیاکسیدانهای قوی در پیشگیری از سرطان تاثیر چشمگیری دارد. این ویتامین با عمل خنثی کردن رادیکالهای آزاد که به سلولها آسیب میرسانند و میتوانند منجر به رشد سلولهای سرطانی شوند، از تکثیر و رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. علاوه بر این، عملکرد ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی بدن و حفظ سلامت سلولها برای جلوگیری از ابتلا به سرطان ضروری میباشد. مطالعات نشان دادهاند که مصرف کافی ویتامین آ از طریق رژیم غذایی میتواند خطر ابتلا به برخی انواع سرطان، مانند سرطان ریه و سرطان دهان، را کاهش دهد. با این حال، مهم است بدانید که مصرف بیش از حد ویتامین A میتواند عوارض جانبی داشته باشد، بنابراین توصیه میشود قبل از هرگونه تغییر در رژیم غذایی و مصرف مکمل، با پزشک خود مشورت کنید.
خواص ویتامین A بر سیستم ایمنی
اگرچه عملکرد بیولوژیکی اولیه حفظ یکپارچگی بافت اپیتلیال، بینایی و رشد است، ویتامین A نیز در تنظیم سیستم ایمنی نقش دارد. مشخص شده است که حساسیت به عفونت در کشورهای در حال توسعه به دلیل کمبود ویتامین A افزایش مییابد. ویتامین A و متابولیتهای آن تقویت کنندههای ایمنی هستند که نشان داده شده است که پاسخ آنتی بادی به آنتی ژنهای وابسته به سلول T را تقویت میکنند، پاسخ تکثیر لنفوسیتها به آنتی ژنها و میتوژنها را افزایش میدهند، آپوپتوز را مهار میکنند و یکپارچگی و عملکرد سطوح مخاطی را بازیابی میکنند. ویتامین آ به دلیل نقشی که در کمک به بدن در مبارزه با عفونتهای باکتریایی، انگلی و ویروسی دارد، ویتامین ضد عفونت نامیده میشود. ویتامین A نیز به عنوان یک عامل ضد التهابی نقش دارد. مشخص شده است که مکمل ویتامین A در برخی از شرایط التهابی، از جمله اختلالات پوستی مانند آکنه ولگاریس، دیسپلازی برونش-ریوی و برخی از انواع حالتهای پیش سرطانی و سرطانی مفید است.
خواص ویتامین A بر فرایند رشد و نمو
محققان مدتهاست که کمبود ویتامین آ بالینی را بهصورت مقطعی با رشد ضعیف کودک مرتبط دانستهاند. اغلب هر چه علائم مربوط به مشکلات چشم شدیدتر باشد، در روند رشد اختلالات بیشتری مشاهده میشود. بسیاری از مطالعات مقطعی، کمبود ویتامین آ را با خطر بیشتر توقف رشد و کاهش وزن و قد مرتبط میدانند. علاوه بر این، یک مطالعه نشان داد که کودکان مبتلا به خشکی غیرطبیعی قرنیهٔ چشم، افزایش وزن و قد کمتری نسبت به کودکان سالم دارند. مطالعات اولیه نشان داد که اثر اولیه ویتامین a برای سیستم اسکلتی بدن، افزایش جذب استخوان است، اما مطالعات بعدی نشان داده است که ویتامین A نه تنها میتواند تشکیل استئوکلاستهای جذب کننده استخوان را تحریک کند، بلکه از تشکیل آنها نیز جلوگیری میکند. تا همین اواخر، ویتامین آ بعنوان عامل موثر در تحلیل استخوان شناخته نشده بود. سپس مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که اسید رتینوئیک (که بدن از ویتامین A میسازد) استئوکلاستها را تحریک میکند اما استئوبلاستها را سرکوب میکند. به همین دلیل به نظر می رسد که حتی مقادیر زیاد ویتامین A نیز خطر شکستگی را افزایش میدهد. همچنین ویتامین A کاهش رشد سلولی و افزایش متالوپروتئینازهای ماتریکس تجزیه کننده کلاژن را خنثی میکند و تجمع کلاژن را در پوست طبیعی انسان تحریک میکند.
علائم کمبود ویتامین آ
علائم کمبود ویتامین آ زمانی بروز پیدا میکند که بدن شما مقدار ویتامین A مورد نیاز خود را برای عملکرد صحیح بخشهای مختلف ندارد. کمبود ویتامین آ میتواند باعث کاهش بینایی و عارضه نابینایی در برخی افراد شود. همچنین میتواند منجر به عوارض پوست، قلب، ریهها، بافتها و سیستم ایمنی بدن شما شود. اشکال خفیف کمبود ویتامین آ ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند، اما گاهی اوقات ممکن است باعث خستگی شود.
کمبود ویتامین آ بصورت خفیف و شدید ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به مواردی مانند عفونتها، از جمله عفونت گلو و سینه و گاستروانتریت شود. کمبود ویتامین A همچنین میتواند سیستم ایمنی چشمی را تضعیف کند و خطر ابتلا به عفونتهای چشمی مانند ورم ملتحمه را افزایش دهد.
برخی از اولین علائم کمبود ویتامین آ خشکی چشم و شب کوری است.
عوارض کمبود ویتامین a
اگر کمبود ویتامین آ در بدن شدیدتر شده و مقدار موردنیاز این ویتامین از طریق رژیم غذایی و مصرف مکملها تامین نشود، علائم بصورت شدیدتری ظاهر میشوند و ممکن است در برخی افراد منجر به بروز عارضهها و بیماریها شوند . از مهمترین عوارض کمبود ویتامین آ میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- مشکل در دید در تاریکی یا شب کوری (Nyctalopia).
- خشکی قرنیه یا سفیدی چشم (گزروفتالمی).
- لکههای بیتوت در سفیدی چشم.
- زخم قرنیه.
- قرنیه ابری (کراتومالسیا) در صورت عدم درمان، این علائم می تواند منجر به کوری شود.
منبع اصلی ویتامین A
اغلب مردم در سراسر دنیا بیشتر پروویتامین A موردنیاز بدن خود را از طریق در رژیم غذایی با مصرف سبزیجات سبز برگ، سبزیجات نارنجی و زرد، گوجه فرنگی، میوهها و برخی روغنهای گیاهی تامین میکنند. ویتامین A به طور معمول به برخی غذاها از جمله شیر و مارگارین اضافه میشود.
کاهش علائم کمبود ویتامین آ با مکمل ویتامین a
کمبود ویتامین آ و بروز مشکلات بینایی ناشی از آن با یک راهکار درمانی جهانی بهبود پیدا میکنند. اغلب مردم در سراسر دنیا با کمبود این ویتامین مواجه هستند و طبق توصیه متخصصان برای تامین ویتامین آ موردنیاز بدن خود، از مکملهای ویتامین A استفاده میکنند. از آنجایی که ویتامین A علاوه بر بهبود بینایی، در فرایند رشد هم موثر است و همچنین آن را میتوان برای چند ماه در بدن ذخیره کرد، مصرف دو مکمل با دوز بالا در سال تمام چیزی است که برای کودکان خردسال لازم است. بدن شما بتاکاروتن را به ویتامین A تبدیل میکند. بهعنوان یک مکمل خوراکی، ویتامین A عمدتاً برای افرادی که رژیم غذایی ضعیف یا محدود دارند یا شرایطی دارند که نیاز به ویتامین A را افزایش میدهد، مانند بیماری پانکراس، بیماری چشم یا سرخک، مفید است. اگر فکر میکنید فقط به ویتامین آ نیاز دارید، ممکن است تصمیم بگیرید که یک مکمل ویتامین A تنها مصرف کنید. با این حال، اگر به دنبال یک گزینه طبیعیتر و کاملتر هستید، ممکن است روغن کبد ماهی را هم انتخاب کنید. افرادی که به دنبال مصرف ویتامین A برای تقویت بینایی هستند، باید مکملی را انتخاب کنند که به طور خاص برای تقویت سلامت بینایی آنها مد نظر قرار گرفته باشد.
عوارض جانبی مکمل ویتامین آ
اغلب مکملها دارای عوارض جانبی هستند و افراد ممکن است با مصرف برخی مکملها عوارض و مشکلاتی را تجربه کنند که باید در اسرع وقت به پزشک خود گزارش دهند. مهمترین عوارض جانبی مکمل ویتامین آ عبارتند از:
- واکنشهای آلرژیک مانند بثورات پوستی
- خارش
- کهیر
- تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
- درد استخوان یا مفصل
- افزایش فشار در اطراف مغز
- سردرد شدید
- تاری دید
- تغییر در بینایی
- حالت تهوع
- استفراغ
- در صورت مصرف بیش از حد از این ویتامین ممکن است علائم زیر بروز کند:
- خشکی و زخم دهان و ترک خوردن لب و حتی خونریزی لثه
- خشکی و زبری پوست و مو
- بزرگ شدن کبد
نکته: آگاه باشید که ویتامین آ با داروی راکوتان و آسیترتین و ویتامین کا(k) تداخل دارد.
نکته: چه افرادی باید از مصرف مکمل ویتامین آ خودداری کنند؟
- افراد باردار یا کسانی که قصد بارداری دارند و بانوان شیرده.
- افراد با نارسایی کلیه یا حساسیت به ویتامین آ
- هایپرویتامینوزآ (افزایش بیش از حد ویتامین آ در بدن)
بهترین زمان مصرف ویتامین آ
از آنجاییکه ویتامین A به جای محلول در آب، محلول در چربی است، ضروری است که آن را با نوعی غذای چرب مصرف کنید؛ برای مثال بعد از ناهار یک عدد. در غیر این صورت، بدن شما قادر به جذب ویتامین نخواهد بود. به همین دلیل، معمولاً توصیه میشود که مکمل ویتامین آ را همراه با غذا مصرف کنید. بدین دلیل است که متخصصان توصیه میکنند برای بهترین نتیجه این ویتامین را با غذا مصرف کنید. ویتامین خود را در فواصل منظم مصرف کنید تا خطرات عوارض جانبی کاهش پیدا کند.
توجه داشته باشید مکمل را بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید. برخی تحقیقات نشان میدهند که مصرف روزانه بیش از 1.5 میلیگرم (1500 میکروگرم) ویتامین A در طول سالیان متمادی ممکن است بر استخوانهای شما تأثیر بگذارد و در سنین بالا احتمال شکستگی آنها را افزایش دهد. در مورد استفاده از این دارو برای کودکان با پزشک خود صحبت کنید.
دوز صحیح مصرف
همانگونه که گفته شد، ویتامین A کافی در رشد و تکامل طبیعی، سلامت چشم و تقویت عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن نقش دارد. بنابراین تامین مقدار کافی این ویتامین برای افراد در سنین مختلف حائز اهمیت میباشد. کل محتوای ویتامین آ موجود در غذا معمولاً به صورت میکروگرم (μg) معادل رتینول (RE) بیان میشود. مقدار ویتامین A مورد نیاز بزرگسالان 19 تا 64 ساله: 700 میکروگرم در روز برای آقایان، مقدار 600 میکروگرم در روز برای زنان مشخص شدهاند. همچنین دختران نوجوان (14 تا 18 سال) به 700 میکروگرم ویتامین A در روز و پسران نوجوان (14 تا 18 سال) به 900 میکروگرم ویتامین A نیاز دارند.
در صورت مصرف خوراکی: ویتامین A زمانی که در مقادیر کمتر از 10000 واحد (3000 میکروگرم) در روز مصرف شود احتمالاً بی خطر است. ویتامین آ به دو شکل موجود است: ویتامین A از پیش ساخته شده (رتینول یا رتینیل استر) و پروویتامین A (کاروتنوئید). حداکثر دوز روزانه فقط با ویتامین A از پیش ساخته مرتبط است.
انواع مکمل ویتامین A خوراکی: | |
کپسول ژلاتینی آویژل 25000 واحد: | مناسب 8 سال به بالا - روش مصرف برای :
|
کپسول ژلاتینی آویژل 50000 واحد: | مناسب 8 سال به بالا - روش مصرف برای :
|
کپسول ویتامین A یوروویتال: | حاوی ویتامین آ به میزان 2666 واحد(معادل 800 میلی گرم) - روش مصرف: بعد از ناهار یک عدد |
کپسول ویتامین آ د3 و کا2 یوروویتال: | حاوی ویتامین دی + کا2 + آ ( ویتامین آ به میزان 1500 واحد) - روش مصرف: بعد از ناهار یک عدد |
نتیجه گیری
علائم کمبود ویتامین آ در بدن، زمانیکه بدن شما قادر به تامین مقدار ویتامین A مورد نیاز خود را برای عملکرد صحیح بخشهای مختلف نداشته باشد، مشاهده میشود و ممکن است باعث بروز برخی عوارض و بیماریها شود. ویتامین آ، یک ویتامین محلول در چربی است که در فرآیندهای مختلف بدن از جمله رشد سلولی، ترمیم بافتها و حفظ سلامت چشمها نقش حیاتی ایفا میکند. این ویتامین با مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین a بهویژه میوهها و سبزیجات نارنجی رنگ و دارای برگهای سبز تیره جذب بدن میشوند. همچنین افرادی که با کمبود ویتامین آ مواجه هستند، با مصرف مکملهای آن میتوانند مقدار موردنیاز بدن خود را تامین کنند. برخی عوارض شایع کمبود این ویتامین عبارتند از شب کوری، خشکی قرنیه، بیماریهای التهابی پوست و افزایش احتمال سرطانها. بنابراین تامین مقدار کافی این ویتامین از طریق رژیم غذایی یا مصرف مکمل ویتامین a همراه با غذا، برای افراد در سنین مختلف حائز اهمیت میباشد.
پرسش و پاسخ
1. کدام میوهها سرشاز از ویتامین A هستند؟
یک پاپایای متوسط میتواند بیش از 200 درصد از نیاز روزانه ویتامین A را برای بزرگسالان تامین کند. سایر میوههایی که مقدار ویتامین A بالایی دارند عبارتند از انبه، طالبی، زردآلو و خرمالو.
2. ویتامین A از چه بیماریهایی پیشگیری میکند؟
ویتامین A ممکن است از برخی انواع سرطان و آکنه جلوگیری کند. همچنین ممکن است به درمان پسوریازیس کمک کند. همچنین ادعا میشود که به درمان پوست خشک یا چروکیده کمک میکند. همچنین ممکن است از اثرات آلودگی بر پوست محافظت کند و از عفونتهای دستگاه تنفسی جلوگیری کند.
3. چه چیزی مانع جذب ویتامین A میشود؟
روغن معدنی، کلستیرامین و غذاهای حاوی اولسترا ممکن است در جذب ویتامین آ اختلال ایجاد کنند. نشان داده شده است که Orlistat، دارویی برای کاهش وزن، جذب بتاکاروتن و ویتامین E را کاهش میدهد.
4. ویتامین a را کی بخوریم؟
برای جذب بهتر مکمل ویتامین A توصیه شده است که آنها را همراه با وعدههای اصلی ناهار و شام که حاوی غذاهای چرب هستند، مصرف کنید.
5. قرص ویتامین a را چند روز یکبار بخوریم؟
برای اطلاع از نحوه مصرف قرص ویتامین a باید به دوز آن قرص توجه کنید. در بازار انواع مختلف مکملهای ویتامین آ موجود است که هریک مقادیر و دوز متفاوتی دارند. همچنین میزان نیاز بدن به ویتامین a بهویژه در دوران کودکی تعیینکننده دوز مصرفی این ویتامین برای شماست. بنابراین برای مصرف مکملهای این ویتامین با پزشک خود مشورت کنید.
منبع